Acest mini GoPro a fost exact ce am avut nevoie în această vacanță la snowboard. În trecut am mai avut câteva experiențe cu GoPro Hero 2 si Hero 3. De Hero 2 am fost puțin dezamăgit din cauza carcasei cu lentilă bombată a cărei filmare sub apă nu ieșeau in focus si din cauza balansului de alb care era foarte nepotrivit în anumite condiții. Pentru focalizare corectă în apă, trebuia achiziționată o carcasă specială pentru scufundări. Această problemă s-a remediat la Hero3, 4 și Session. Pe lângă asta, butoanele se apăsau foarte greu prin acea carcasă si era cumva incomod.
GoPro Session nu mai are carcasă din aceea dedicată, ci doar un suport care ajută la atașarea ei pe diverse accesorii. Aici am găsit plusuri cât șiminusuri.
Ca plusuri aș putea menționa următoarele:
- Lipsa carcasei reduce considerabil dimesiunile ansamblului;
- Chiar și fără carcasă este waterproof până la 10m, deci suficient pentru nevoile mele;
- Neavând carcasă, înregistrează sunet de bună calitate;
- Suportul se deschide foarte usor dar nu și accidental;
- Este compatibilă cu marea majoritate a accesoriilor GoPro;
Iar ca minusuri:
- Lentila iese în afara suportului și este expusă șocurilor;
- Acel suport nu este la fel de robust precum carcasa de la Hero 4;
Body
Corpul camerei are formă pătrată care va ajuta extrem de mult la anumite poziționări. Suportul fiind si el pătrat, se poate pune în foarte multe unghiuri.
Camera deține accelerometru care va avea grijă să seteze corect încadrarea camerei înainte de a apăsa REC. Cu el nu vom mai avea filmări portrait si nu vom mai avea nevoie de funcția “camera orientation” de la frații mai mari.
Dacă se apasă REC și apoi se va reajusta poziția camerei, atunci accelerometrul nu va mai modifica nimic.
Mi-au plăcut foarte mult finisajele și vopseaua ei. Arată foarte bine și este foarte cool. Ca și materiale, este vorba de plastic combinat cu cauciuc. Ambele arată și se simt foarte bine. Mulți m-au întrebat ce camera e, apreciind aspectul estetic. Dimensiunile ei sunt foarte reduse, 35x35x35mm.
Referitor la primul minus despre care vorbeam mai sus, camera e predispusă zgârieturilor pe lentilă deoarece aceasta iese în exteriorul suportului. Nu știu cât de rezistent este materialul din care e fabricată lentila deoarece am avut camera doar o săptămână, iar în această săptămână nu am avut probleme. Am avut grijă cu depozitarea ei, nu am ținut-o împreună cu cheile in buzunar. Nici impacturi nu au existat, dar oricum ele ar fi fost neînsemnate deoarece vorbim de vacanța la snowboard, deci ar fi căzut în zăpadă.
Acest GoPro nu pare la fel de rezistent ca frății săi mai mari. Dacă se zgârie lentila, exista kit de schimbare a acesteia, dar din cauza suportului, se poate zgâria și corpul ei. Deci în urma unor impacturi mai puternice cu obiecte care intra prin suprafața deschisă a suportului, nu va mai părea nouă și frumoasă.
Operare
Cum ne-am obișnuit și până acum, acest GoPro vine tot cu două butoane. Funcția de One Button Mode este setată implicit și nu se poate schimba. Pentru mine a fost ok aspectul ăsta. Nu am simțit nevoia vechii operațiuni de la GoPro-urile mari.
Informațiile vor fi afișate pe un mic display aflat în partea de sus a camerei. El fiind alb negru, consuma foarte puțină baterie.
Prin apăsarea butonului de REC, GoPro-ul va începe filmarea in aproximativ 2 secunde. La următoarea apăsare a butonului, filmarea se va opri și camera se va închide.
La apăsarea butonului REC pentru mai mult de 3 secunde, camera va trece în modul de fotografiere temporizată. Acest mod va rămâne activ pana la următoarea apăsare a butonului REC, când fotografiile se vor opri iar camera se va inchide.
Navigarea prin meniu se face foarte ușor cu butonul secundar. În meniu, butonul REC va ține locul butonului „enter” care va comuta diverse opțiuni.
Meniul camerei este foarte simplist și la obiect. Din el se poate schimba rezoluția filmării, unghiul, FPS-urile, rezoluția foto, temporizarea, Wi-Fi si se poate șterge cardul.
Este dotată cu două LED-uri, unul pe față, lângă lentilă, iar celălat pe spate. Ele indică cu roșu când camera este in REC și cu albastru când este pornit Wi-Fi-ul.
Butoanele, ca și feeling, se simt foarte bine la apăsare chiar si cu mănuși în mâini. Nu s-a întâmplat să apăs pe REC și să nu pornească, pe câtă vreme la GoPro-urile cu care m-am jucat în trecut, s-a întâmplat.
Ca și povestioară amuzantă cu GoPro Hero 2, am fost la Bușteni în urma cu câțiva ani, pe pârtia Kalinderu. Am fost cu niște prieteni care mai aveau la rândul lor un GoPro ca al meu. Am zis să facem un montaj din ziua respectivă cu coborârile filmate. Am filmat, toată lumea veselă…până în momentul în care am ajuns acasă și am constatat ca jumătate din filmări erau in telescaun deoarece am apăsat REC în momentul intrării pe telescaun, crezând ca apăs de fapt STOP și invers…
GoPro APP
Aplicația care însoțeste GoPro-ul își face treaba de minune. Am fost foarte încântat de ea. În cazul in care nu vreți să vă complicați cu meniul camerei, puteți face toate setările dorite din aplicația de pe telefon. Ea oferă si Live View care poate fi de foarte mare folos la început, până vă acomodați cu unghiurile lentilei sau pentru vizualizarea materialelor realizate. Până în prezent, nu exista display atașabil pentru această cameră. Eu nu îl văd ca pe un minus pentru că nu am neapărat nevoie de așa ceva. Având telefonul mereu cu mine, pot vedea oricând ce se întâmplă pe camera. În plus, lipsa display-ului este în favoarea bateriei care va ține mai mult.
Cu funcția Grab Photo din aplicație, am reușit să fac niște „screen capture-uri” foarte reușite. Din păcate, funcția de filmare și fotografiere in același timp, nu este disponibilă. Pe Hero 3 o foloseam destul de des.
Fotografiile obținute cu funcția Grab Photo au rezoluția cu care s-a filmat clipul. Câteodată poate fi un minus acest detaliu. Eu nu prea sunt adeptul numărului foarte mare de pixeli. 1080 mi-a fost suficient pentru scopul pozelor (Instagram, blog, Facebook). Dacă pozele sunt pentru alte scopuri unde este necesară o rezoluție mai mare, atunci vor apărea probleme cu aceste capturi. Dacă știm din start scopul, se poate trece in modul foto si totul va fi ok.
Camera oferă fotografii de 8 megapixeli pe modul wide si de 5 megapixeli pe modul normal. Bănuiesc că se face crop din software.
Ea este capabilă să facă o rafală de 10 cadre pe secundă la rezoluția maxima.
Bateria
Bateria a rezistat bine în condiții de temperaturi cu minus si vânt puternic. Zic de vânt pentru că el scade și mai mult temperatura.
M-am putut bucura de baterie întreaga zi pe pârtie (9:00-16:00). Au fost anumite momente când era foarte frig, iar indicatorul de baterie arăta ca fiind scăzut, dar la următoarea filmare, acesta era din nou plin.
La acest model, bateria nu este detașabilă. Se încarcă cu un cablu mini usb de la laptop sau priză. Încărcarea este destul de rapida.
În cazul în care este nevoie de energie suplimentară, camera se poate încărca de la o baterie externă fără probleme, bineînțeles dacă nu cumva aveți o priză în apropiere.
FPS, rezoluție, unghiulație
Rezoluția maximă a camerei este 1440p. Următoarele trepte de rezoluție fiind 1080, 960, 720 si WVGA.
La 1080p oferă 60 FPS, acesta fiind numărul maxim de frame-uri pe secundă pe care îl poate oferi la rezoluția aceasta. Obișnuit fiind cu telefonul meu care ofertă 240 FPS, mi-ar fi plăcut să aibă și ea măcar 120 FPS la 1080p. Are 120 FPS doar la WVGA si 100 FPS la 720p.
Ca și unghi de filmare, pe lângă modurile wide și normal, are și super-wide, care da, este foarte larg, undeva la 170 de grade.
Cum spuneam și mai sus, la partea de foto, oferă o rezoluție de 8mp, suficientă, zic eu, pentru majoritatea situațiilor.
Imagine
Pe partea de expunere și-a făcut treaba din nou foarte bine, a făcut expunerea corect, fără probleme. Are un mod care se numește Auto-light. Acesta calculează singur parametri de care are nevoie camera pentru o expunere potrivită chiar și în condiții de lumină precară. Tranzițiile bruște de la spații puternic luminate la spații cu lumină slabă vor fi făcute fără probleme.
Întâlnim două moduri de calculare a expunerii:
Normal – pentru calcularea expunerii luând în calcul tot cadrul
Spot – pentru calcularea expunerii doar în zona centrală a imaginii
Balansul de alb îl face foarte corect. Am experimentat probleme multe iarna cu GoPro Hero 2 pe această temă. Zăpada era de fiecare dată verde. De la Hero 3 in sus, s-a rezolvat această problemă. Eu am testat Session-ul doar pe condiții de zăpada dar mă gândesc că se descurcă în majoritatea situațiilor fără probleme.
Referitor la culori, ele arată foarte bine, saturația este plăcuta și contrastul este bun.
Intervalul dinamic este bun și el, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.
Pros & Cons
Pros
- Ușoară și aspectuoasă
- Prețul scăzut în comparație cu frății săi mai mari
- Dimensiuni reduse datorită inexistenței carcasei suplimentare de protecție
- Imagine de bună calitate
- Waterproof direct din construcție
Cons
- FPS-uri puține la rezoluție mare
- Protecție redusă la factori fizici externi din cauza lipsei carcasei
Concluzie
În concluzie, acest GoPro Session mi-a plăcut foarte mult și l-am adăugat pe wishlist. Îl voi cumpara cu prima ocazie. Și-a facut treaba excelent. Îl prefer în locul unui Hero 4 deoarece face exact ce am nevoie și este mult mai ieftin. El se găsește undeva la 900-1000 RON, în comparație cu Hero4 care costă aproximativ 1800 RON. Iar pentru cei care simt nevoia de a proteja camera mai bine, pot achiziționa o carcasă similară celei de pe Hero 4.
Multumesc mult celor de la F64 pentru camera si prietenilor care m-au ajutat cu filmarile/fotografiile (Erdal Erol si Bogdan Druga).